Saturday, November 13, 2010

Vanilla Cupcakes

Sumber : Jun Yummylicious




Bahan-bahan:

250 gm mentega
180 gm gula kastor
4 biji telur
185 gm tepung naik sendiri
60 gm tepung gandum
185 gm susu segar

Cara-cara:

1) Ayak kedua-dua tepung. Ketepikan.
2) Pukul butter & gula sampai gebu.
3) Masukkan telur satu persatu.
4) Campurkan tepung & susu secara berselang seli.
5) Tuang adunan ke dalam acuan cupcakes & bakar pada suhu 180 darjah celcius.

Friday, November 12, 2010

Kek Batik

Sumber : Kak Zai


Bahan-bahan:

1 packet biskut Marie Munchies 300 gm (patahkan 4)
1 cawan milo
3/4 cawan susu pekat
2 sb majerin

Cara-cara:

1) Cairkan majerin di dalam kuali. Masukkan susu & kacau. Masukkan milo & kacau sebati.
2) Masukkan biskut tadi ke dalam loyang yang telah di alas dengan plastik tebal (senang nak keluarkan & potong nanti). Tekan kuat2 untuk padatkan biskut & ratakan. Biarkan sejuk seketika & bolehlah diletak di dalam peti sejuk. Boleh dipotong & sedia untuk dimakan.

Basic Pancake



Source: 1001resepi.com


Ingredients:

2 cups all purpose flour
2 tbsp sugar
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1 1/3 cups milk
2 eggs
4 tbsp vegetable oil

Directions:

1) In a bowl, mix together all the dry ingredients. Make a well in the centre & pour in the milk.
2) Add eggs & vegetable oil, whisking until mixed but still a bit lumpy.
3) Heat non stick frying pan, add a bit butter or oil in it. Pour in about 1/4 to 1/3 cup pancake batter.
4) when the pancake starts to bubble on top, turn it & continue cooking until both sides turn golden brown.
5) If the batter too thick, add more milk to make a thinner pancake. Repeat the cooking process with the remaining batter. Serve hot with dot butter & honey or maple syrup.

Sotong/ Udang Goreng celup tepung

Sumber : Resepi Istana @tv9


Bahan-bahan:
1 mangkuk air
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
sedikit garam
10 ekor udang
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1) Bancuhkan telur dengan sedikit air & garam
2) Kemudian, campurkan dengan tepung. Gaul rata. Tambah air sedikit demi sedikit & gaul hingga sebati.
3) Celup udang ke dalam adunan & goreng (satu persatu). Angkat bila kekuningan. Sedia untuk di hidang.

Kek Asam Manis

Sumber : Mak Piza




Bahan-bahan:

5 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan majerin
2 cawan biskut tawar besar
*hancurkan & blender hingga jadi seperti tepung
5 paket asam manis

Cara-cara:

1) Sediakan air kukusan di atas dapur.
2) Pukul majerin & gula hingga kembang. Masukkan telur. Pukul lagi. Masukkan tepung biskut. Pukul hingga sebati.
3) Bahagikan kepada 2 bahagian adunan. Sat adunan berwarna kuning & satu lagi berwarna hijau.
4) Masukkan 1/3 adunan berwarna hijau ke dalam loyang dan kukus selama 10 minit.
5) Angkat loyang tersebut & susun kepingan asam manis menutupi loyang. Kemudian masukkan adunan berwarna kuning & kukus lagi selama 10 minit. Ulang sehingga siap.