Sunday, October 25, 2009

Sardine Roll

Sumber : Resepi.net
Bahan-bahan :

PASTRI
250 gm mentega sejuk
500 gm tepung gandum
Secubit garam
Air sejuk

CARA
1) Gaulkan mentega & tepung dengan tangan sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
2) Masukkan garam & air sejuk & uli sehingga menjadi doh
3) Balutkan doh dengan plastik & sejukkan di dalam peti ais sementara membuat fillingnya.

FILLING
1 tin sardin dalam sos tomato
Bawang besar cincang
Hirisan cili
Perapan limau / lemon secukupnya
Garam secukup rasa

CARA
Hancurkan ikan sardin & masukkan bahan2 lain.

CARA MEMBUAT SARDINE ROLL
1) Keluarkan doh dari peti ais. Gelekkannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat.
2) Letakkan filling di atas doh & roll.
3) Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus) sebelum sapu telur kuning di atas doh tersebut.
4) Bakar selama 40 minit dalam kepanasan 175C.

No comments:

Post a Comment