Sumber : Rinnchan.fotopages
Bahan-bahan :
Untuk Doh Pastri
125 gm butter
40 gm gula aising
220 gm tepung gandum
1/2 tsp esen vanila
Kaedah Penyediaan
1) Satukan semua bahan & uli sehingga menjadi doh.
2) Ambil sebahagian kecol doh & tekankan dalam acuan tart.
3) Cucuk2 pastri menggunakan garpu & bakar doh pastri selama 8-10 minit @ sehingga separuh masak pada suhu 175C
4) Sementara itu sediakan bahan isian cheese.
Bahan Isian Cheese
250 gm cream cheese
3/4 cawan gula aising
1 biji telur
1/2 cawan whipping cream
1 camt esen vanilla
Blueberry filling secukupnya
Nota : Sukatan isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk 2 sukatan doh pastri di atas.
Kaedah Penyediaan
1) Pukul cheese & telur hingga sebati
2) Masukkan esen vanila & telur & whipping cream
3) Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4) Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi & sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
5) Masukkan kembali ke dalam oven & bakar selama 15-20 minit pada suhu 175C. sejukkan sebelum dialih dari acuan & di letak di dalam paper cup.
No comments:
Post a Comment