Sumber : N/A
Bahan-bahan :
450 gm tepung gandum
450 gula
8 biji telur
450 gm mentega
450 gm buah badam
2 camt baking powder
Cara Membuatnya :
1- Tepung diayak dgn baking powder. Buah badam dicincang, dibahagikan dua. Sati bahagian dijadikan tepung dan sebahagian lagi untuk ditabur diatasnya nanti.
2- Pukul gula dgn mentega sehingga kembang. Asingkan kuning & putih telur, kemudian masukkan kuning telur satu persatu ke dalam adunan mentega sambil dipukul lagi. Pukul putih telur berasingan hingga berbusar.
3- Masukkan tepung buah badam ke dalam adunan mentega sedikit-sedikit. Kemudian, masukkan pula tepung gandum sambil dibalik-balikkan adunan dgn pisau perlahan-lahan sambil digaul rata.
4- Sesudah itu, masukkan pula putih telur yang telah dipukul tadi sambil digaul rata. Sediakan sebuah adunan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Sesudah itu, masukkan adunan tadi ke dalam loyang setinggi 5cm (2 inci). Aturkan buah badam yang di mayang tadi di atasnya, kemudian bakarlah untuk selama 45 minit.
No comments:
Post a Comment