Saturday, September 12, 2009

Puding Kastad

Sumber : Kak Ana (Omar's Wife)
Bahan-bahan :
1 tin tepung kastad (Cap Bird's) @ 300 gm/packet (asingkan 2 camt utk dicampur dgn telur)
3 tin Susu Cair (Carnation)
1 tin jagung (cream)
1 tin buah-buahan campuran (cocktail @ peach)
3 biji telur (2 biji kuning telur + 1 biji telur)
Garam
Gula
Sedikit esen vanila

Cara Membuatnya :

PUDING
1- Masukkan 1 tin tepung kastad bersama 12 1/2 cawan air dan kacau di atas api sederhana.
2- Masukkan garam & gula secukup rasa.
3- Mendidih...masukkan 1/2 tin susu cair & 1 tin jagung (cream).
4- Berbunyi 'pop' (meletup) dan terus tuang ke dalam acuan. [Pastikan bekas acuan dibasahkan sedikit (cuci)]

KUAH
1- Masukkan 2 1/2 tin susu cair (lebihan membuat puding tadi) ke dalam periuk. Masak atas api sederhana.
2- Masukkan 2 1/2 tin air. Masukkan garam & gula secukup rasa.
3- Masukkan telur yang telah dicampurkan dengan 2 camt tepung kastad. Masukkan esen vanila. Perasakan. Siap untuk dihidang bersama puding.

No comments:

Post a Comment