Saturday, September 12, 2009

Kek Coklat Planta

Sumber : Belakang tin majerin Planta :))
Bahan-bahan :
1/2 cawan (120 gm) majerin Planta
1 1/2 cawan (180 gm) tepung gandum
1/4 cawan (20 gm) serbuk koko
1 camt (5 ml) sodium bikarbonate
1 cawan (200 gm) gula kastor
2 biji telur (saiz sederhana)
2/3 cawan (150 ml) air
1/4 camt esen vanila
1 camb (15 ml) air limau nipis

Cara Membuatnya :
1- Sapukan sedikit majerin Planta ke dalam tin kek berukuran 18 - 20 cm . Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2- cairkan 1/2 cawan majerin Planta menggunakan api kecil. Sejukkan.
3- Ayak tepung gandum, serbuk koko dan soda bikarbonat . Campurkan gula.
4- Pukul telur, air, esen vanila, majerin Planta yang dicairkan dan air asam limau dengan garfu hingga sebati. Tuangkan campuran ini ke dalam bahan2 yang diayak tadi dan kacau hingga sebati (adunan tidak perlu pukul)
5- Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah disapu majerin. Masak dalam ketuhar panas selama 40 minit atau sehingga naik dan lidi dicucuh di tengah kek tidak melekat.

No comments:

Post a Comment