Sumber : Mak Diba - Felda Nitar 3
Bahan-bahan :
1 pkt tepung beras @ 500 gm (Cap 5 Gajah)
2 biji kelapa
2 biji telur
Kacang tanah/kacang hijau (ikut suka)
Ketumbar
Jintan manis
5 ulas bawang putih
Garam
Serbuk perasa
Cara Membuatnya :
Masukkan rempah2, bancuhkan dengan santan dan tepung beras sehingga sebati. Lender bancuhan yang telah siap supaya tidak berketul. Bila nak goreng, asingkan dalam mangkuk kecil. Masukkan bancuhan tadi dan masukkan kacang secukupnya dan tiraikan di dalam minyak panas.
rese[pi ni Danie dapat masa pegi umah Diba & masa tu ada kenduri...pas tu rasa la rempeyek ni...sedap! terus mintak resepi dgn mak Diba... tapi Danie lom perbah buat lagi...tak confident la...takut tak jadi :))
ReplyDelete