Friday, August 13, 2010

Blueberry Cheese Tart

Sumber : rinnchan.fotopages


Untuk Doh Pastri:

125 gm butter
40 gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 tsp esen vanila

Kaedah Penyediaan:

1) Satukan semua bahan & uli sehingga menjadi doh.
2) Ambil sebahagian kecil doh & tekankan dalam acuan tart.
3) Cucuk pastri menggunakan garpu & bakar doh pastri selama 8-10 minit @ sehingga separuh masak pada suhu 175C
4) Sementara itu sediakan bahan isian cheese

Bahan Isian Cheese

250 gm cream cheese
3/4 cawan gula icing
1 biji telur
1/2 cawan whipping cream
1 camt esen vanila
Blueberry filling secukupnya
* Sukatan isian cheese ini sebenarnya boleh carteruntuk 2 sukatan doh pastri di atas.

Kaedah Penyediaan:

1) Pukul cheese & telur hingga sebati.
2) Masukkan esen vanila & telur & whipping cream.
3) Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4) Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi & sudukan blueberry filling ditengah-tengahnya.
5) Masukkan kembali ke dalam oven & bakar selama 15-20 minit pada suhu 175C. Sejukkan sebelum dialih dari acuan & diletak dalam papercup.

No comments:

Post a Comment