Sumber : rinnchan.fotopages
Untuk Doh Pastri:
125 gm butter
40 gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 tsp esen vanila
Kaedah Penyediaan:
1) Satukan semua bahan & uli sehingga menjadi doh.
2) Ambil sebahagian kecil doh & tekankan dalam acuan tart.
3) Cucuk pastri menggunakan garpu & bakar doh pastri selama 8-10 minit @ sehingga separuh masak pada suhu 175C
4) Sementara itu sediakan bahan isian cheese
Bahan Isian Cheese
250 gm cream cheese
3/4 cawan gula icing
1 biji telur
1/2 cawan whipping cream
1 camt esen vanila
Blueberry filling secukupnya
* Sukatan isian cheese ini sebenarnya boleh carteruntuk 2 sukatan doh pastri di atas.
Kaedah Penyediaan:
1) Pukul cheese & telur hingga sebati.
2) Masukkan esen vanila & telur & whipping cream.
3) Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4) Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi & sudukan blueberry filling ditengah-tengahnya.
5) Masukkan kembali ke dalam oven & bakar selama 15-20 minit pada suhu 175C. Sejukkan sebelum dialih dari acuan & diletak dalam papercup.
No comments:
Post a Comment