Wednesday, August 11, 2010

Roti Canai

Sumber : mamak yang pernah kerja dengan ayah dulu :)





Bahan-bahan : (anggaran 25 keping)
1 kg tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
2 sb susu pekat manis
3/4 cawan majerin
1 st garam
1 sb horlicks

Cara-cara :

1) Masukkan air di dalam bekas menguli, masukkan telur, susu, majerin, garam & horlicks.
2) Gaul dan satukan.
3) Masukkan tepung dan uli sehingga tepung tidak melekat di tangan dan lembut.
4) Biarkan selama 20 minit & buat bulat-bulat & masukkan di dalam bekas yang lain.
5) Tutup bekas & biarkan selama 4-5 jam. Kemudian bolehlah ditebar menjadi roti canai & goreng sehingga kekuningan. Sedia untuk dihidang.





2 comments:

  1. salam..kalau saya tak nak letak susu pekat dan horlicks jadi macammana nanti adunan tu?

    kalau saya guna 350gm tepung je tapi terletak 1 biji telur nanti jadi macamana pulak ye?

    tak pernah buat roti canai dan rasa macam tak jadi je upenye..huhuhu

    http://sihatmacamyaya.blogspot.com

    ReplyDelete