Sumber : curlybabesatisfaction
Popiah kentang daging lembu
Popiah kentang daging ayam
Bahan-bahan :
Kulit popiah secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan untuk inti :
5 biji ubi kentang direbus empuk, dibuang kulit & dilecek
1 biji bawang besar , dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 sk serbuk lada putih
Secubit serbuk lada hitam, kasar
5 sb daging cincang
1/2 cawan bawang goreng
Sepokok daun saderi, dicincang
Sepokok daun bawang, dicincang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
1) Panaskan minyak & tumis bawang besar & bawang putih sehingga layu
2) Masukkan lada putih & lada hitam, kacau seketika
3) Masukkan daging cincang. Masak sehingga air daging kering
4) Perasakan dengan sedikit garam
5) Masukkan kentang lecek, kecilkan api.
6) Gaul rata semua & tutup api
7) Akhir sekali masukkan bawang goreng, daun saderi & daun bawang. Gaul rata. Sejukkan seketika.
8) Sediakan kulit popiah, isikan inti, gulung & goreng. Boleh dimakan begitu sahaja @ dicicah bersama sos pilihan.
No comments:
Post a Comment